Станишев: Кандидат-кметове плащат за стачката
Станишев: Кандидат-кметове плащат за стачката / снимка: Sofia Photo Agency
Кандидат-кметове масово плащали, за да продължава учителската стачка, заяви в Бургас премиерът Сергей Станишев. Според него при сегашното поведение на синдикатите не е изключено правителството да преразгледа своята оферта към тях не в посока увеличение, а в посока намаление.

Сергей Станишев не уточни кои кандидат-кметове има предвид, но обясни, че плащанията към протестиращите учители били „във вид на солидарност с учителите, за да не се карат с учителското съсловие и те да са добрите”.

Премиерът смята, че не случайно стачката се води в момента, а когато една такава стачка с такива максималистични искания се води по време политическа кампания, нямало начин в нея да няма политически елемент.

Няма опасност от нулева учебна година, каза още премиерът, понеже много учители разбират, че са в своеобразен капан. От създадените първоначално свхръочаквания те знаят, че трябва да се върнат към очаквани нива.

Радикалните среди, които заявяват, че докато не постигнат 100 процента увеличение, няма да спрат, са малцинство сред учителите. Но тъй като са най-активни, създават впечатление, че такова е цялото учителско съсловие – което не работи в интерес нито на образователната система, нито на учителите, нито на децата, добави министър-председателят.

Други новини от Бургас